Články

vloženo: 02.02.2010

FWT Chamonix - Jak jsem to viděl Já

Chamonix je jen asi 50 minut jízdy od mé základny ve Verbier a tak bych byl skoro blázen, kdybych se nejel podívat na všechny ty slavné freeridery v akci. A podívaná to byla zajímavá a místy dost překvapivá...

Race course Pente de lHotel na Le Brevent vypadal ráno nádherně. Čerstvý prašan bez jediné stopy. Ze dvou startů bylo na první pohled jasné, že většina bude volit ten pravý – nabízel daleko víc možností. Odtud taky vyrazil předjezdec Martin Mcfly Winkler – docela známý rakouský rider. Z jeho jízdy bylo patrné, že buď se včera strašně vykalil, nebo ten sníh zas tak super není. V horní sekci navíc po vjetí do malinko exponovanější stěnky navíc utrhnul lavinku. Naštěstí jí zvládnul v pohodě, nicméně ale jeho jízda nevapadala vůbec dobře. Po dojetí dolu říkal, že je to místy dost neříjemné, protože pod 15 cm prachu je led... O to víc jsem byl zvědav, jak pojedou závodníci.

První jízda Julien Lopez – wild card (loni jezdil FWQ). Podle mého názoru absolutně nejlepší jízda celého dne. Vybral si exponovaný přístup k dost vysokému dropu, rychle přejel k dolní pasáži a tam odpálil taky slušný skok s dopadem na lehce zasněžený kámen. Vše zvládnul bez zasekávání a s přehledem. Další jezdci už tak ohromující jízdy neměli. Francouz Thomas Diet si dokonce na stejném dolním dropu po dopadu na již odkrytou skalku zlomil ruku. Volle Togrim z Norska, který se jediný loni probojoval do FWT a vyhrál na konci sezony Roldal předvedl zač je toho nor – v místě kde, z hrany mnoho riderů sjíždělo a skákalo ze skalek, aby se dostali do stěny, poslal to on v plné rychlosti z hrany přes všechny skály až rovnou do stěny, kde samozřejmě následoval výbuch, ze kterého se vykutálel už bez lyží.
Phil Meier ve stejném místě, ale opatrnějším přístupem taky spadl, stejně jako Seb Michaud nebo dokonce Xavier de la Rue. Docela hezky se tohle místo náročné místo se špatným sněhem podařilo projet Henriku Winstedtovi, ale i jeho celková jízda byla v porovnání s Lopezem opatrná a dost pomalá. Reine Barkered (2. verbier extreme) jel o něco lépe, ale nic výrazného stejně jako Aurelien Ducroz. V podstatě se dá říct, že většina velkých jmen buď spadla, nebo jela tak opatrně, až to skoro nebylo hezké. Naopak příjemně překvapila nová generace rakušáků, němců, amíků a francouzů jako Stefan Hausl, Sebastain Hanneman, Mikael Lamy, Mathias Haunholder, Thibaud Duchosal a Tim Duton.
Nicméně největší obdiv u mě sklidila dvojice matadorů Sverre a Kaj – tihle staří borci do toho pořád šlapou a je vidět, že mají co předvádět. Oba dva dropovali velké skály, byli originální a jeli agresivně.
Vítěz Candide Thovex – jeho jízda byla zajímavá a dost originální, ale dle mého názoru ne nejlepší. Jeho velkou devizou bylo, že si vybral svah, na němž měl oproti ostatním závodníkům dobrý sníh. Nicméně hodnocení je subjektivní záležitost a zdá se, že tady dávali rozhodčí přednost originalitě před plynulostí a obtížností linie.
Velice příjemným překvapením byly ženy. Mnoho z nich jelo někde nad úrovní těch opatrnějších chlapů, takže jsem občas koukal....
Dojmy, které jsem si z toho závodu odnesl by se daly shrnout asi takhle: I největší borci, když se blbě vyspí, můžou zajet daleko hůře, než bych čekal a Někdy najít line s dobrým sněhem je daleko víc o štěstí, než o zkušenostech.
 

Foto

  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D.CARLIER  - Kaj Zacrisson
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D.CARLIER - Kaj Zacrisson
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D.CARLIER  Thomas Diet těsně před zlomením ruky
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D.CARLIER Thomas Diet těsně před zlomením ruky
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D. DAHER  Stefan Hausl
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D. DAHER Stefan Hausl
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D. DAHER Henrik Winstedt
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / D. DAHER Henrik Winstedt
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Martin Mcfly Winkler a lavinka
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Martin Mcfly Winkler a lavinka
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Lopez na spodním dropu
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Lopez na spodním dropu
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO  Reine Barkered
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Reine Barkered
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Candide Thovex
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Candide Thovex
  • ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO  Sebastian Hannemann
    ©NISSAN FREERIDE DE CHAMONIX-MONT-BLANC 2010 / T. REPO Sebastian Hannemann
  • celá face
    celá face
  • zácharana Thomase Dieta
    zácharana Thomase Dieta
  • mraky nad Mont Blanc
    mraky nad Mont Blanc

Příspěvky k článku

  1. zde odkaz na jizdu Juliena Lopeze : http://www.youtube.com/watch?v=GxyyZm6NHOI
  2. robin  |  02.02.2010, 21:12
  3. a zde candide pro srovnani: http://www.youtube.com/watch?v=Ajes1eq2itA
  4. robin  |  02.02.2010, 21:15
  5. Ty woe, neexistujou někde normální záběry zespoda, nebo protisvahu? Tyhle rádoby efektní záběry si můžou strčit někam. Kdyby s tím vrtulníkem aspoň držel stejný úhel záběru na jezdce, ale když s tím furt nějak lítají do různých boků tak je výsledná představa diváka nulová. Ti mě zase nasrali.
  6. -b-n-x-  |  03.02.2010, 09:12
  7. to sice jo ,ale vypada to podle me uzasne... :-)
  8. robin  |  03.02.2010, 10:26
  9. Ahoj! muj subjektivni nazor: Cendide zajel peknou lajnu alespon pekne byla natocena a jsem rad ze tohle je hodnoceno. Ve FWT se psalo že nejde o velke dropy aby se lide rakvili jak to asi předvedl Zakinson a pod. , a proto jsem rad že je hodnocena lajna při niž nebyl mega drop. Další nazor: něktří jezdici pořád hodnotí jak velky skok to je ale podle mě o to tu nejde skočit nejdal, nejvíc apod., ale projet lajnu hodne technicky náročnou kde jsou třeba double dropy(ty mam rad :-)) kde je třeba hodně techniky jezdi. Oponenty vítam :)
  10. Dejv  |  03.02.2010, 14:11
  11. zacrisson nespadl ani nic brutalniho nedropoval, jen jel hezkou lajnu agresivne. je to jen otazka v kusu me se proste ta lulienova libila vic - bylo videt ze ma silu, techniku a prehled o terenu. musim teda priznat ze na zivo to bylo trochu neco jineho.. :-)
  12. robin  |  04.02.2010, 00:10
Na začátek

Zanechat příspěvek

CAPTCHA

Partneři